Doç. Dr. Fatih FIRINCI | 02-03-2016
Allerjik egzema olarak bilinen atopik dermatit çocuklarda daha sık görülen, tekrarlayan ve kaşıntılı lezyonlarla kendini gösteren kronik (müzmin) bir deri hastalığıdır. Deride kuruluk, hassasiyet ve kızarıklık gelişir. Çocukların %10-20, erişkinlerin %1-3’ünü etkiler.
Belirtiler
Atopik dermatit lezyonlarının bebek ve çocuklarda tipik yerleşim yeri yüz, boyun, kollar ve bacakların dış yüzüdür. Daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde dirseklerin iç yüzü ve dizlerin arkasında, yer yer gövde de kuruluk şeklinde kendini gösterir. Egzema kronikleştikçe deride kalınlaşmalar ve tekrarlayan iltihaplı lezyonlar oluşur.
Kaşıntı en önemli belirtilerdendir; huzursuzluğa, uyku bozukluğuna ve deride kanamalara yol açabilir.
Tanı
Atopik dermatit tanısı klinik belirti ve bulgulara dayanır. Bebeklik çağında orta-ağır atopikdermatitli hastaların yaklaşık %40’inde besin allerjisi olabilir. Bu durumda allerjik besinin diyetten çıkarılması egzemada düzelme sağlayabilir. Çocuk ve erişkinlerde bazen ev tozu akarı veya benzer allerjiler görülebilir. Ancak atopik dermatit her zaman allerjiden kaynaklanmaz. Bazı hastalarda tetikleyici faktörler saptanabilirse bunlardan kaçınmak egzemayı hafifletebilir.
Tedavi
Atopik dermatitin yaygınlığına ve şiddetine göre kortizonlu merhemler veya pomadlar önerilebilir. Bu ilaçlar doğru bir şekilde kullanıldığında etkili ve güvenilir ilaçlardır. Kullanımları ayrı bir dikkat ve özen gerektirmektedir.
egzema 3"Kortizonlu krem/ pomadlar yalnızca doktorun önerdiği bölgeye, çok ince bir tabaka halinde, tüylerin çıkış yönüne göre, günde 1-2 kez sürülmelidir. Doktorun tavsiye ettiği kullanım süresi aşılmamalıdır."
Atopik dermatitin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak günlük etkin deri bakımı ile hastalığın kontrolü sağlanabilir. Tedavide derinin nemlendirilmesi temel ilkedir. Bu amaçla;
Uzun Dönem İzlem
Atopik dermatit, tedavi ile düzeldikten bir süre sonra tekrarlayabilir. Deri bakımı ile ilgili önerilere uyulmalı ve alevlenme dönemlerinde verilen tedavi doğru ve eksiksiz uygulanmalıdır. Atopik dermatitin şiddeti zamanla azalabilir ve hastalık düzelebilir. Atopik dermatit bebeklerde/çocuklarda daha sonra gelişebilecek bir allerjik hastalığın ilk basamağı olabilir. Bu çocuklarda allerjik hastalıkların görülme olasılığı diğer çocuklardan daha fazladır. Bu hususun hekim ve aileler tarafından bilinmesi hastaların izleminde büyük önem taşır.
Kaynak: http://www.aid.org.tr/